InregistrareCautareFAQ GrupuriAutentificare            
Raspunde la subiect Pagina 1 din 1
cu nimfa la copca
Autor Mesaj
Raspunde cu citat (quote)
Mesaj cu nimfa la copca 
daca tot a inghetat mai peste tot, cred ca este interesant sa incerc cu nimfa la copca. am mai incercat dar pana acum nu am avut rezultat. a mai prins cineva la nimfa la copca? ceva fotografii? bibanul sigur se hraneste si cu asa ceva, fiind cel mai sportiv la copca, dar cred ca e f interesant de cautat coregonul, in barajele unde este, cu nimfe si larve artificiale, precum si pastravul si alti pesti.

Cred ca ar fii interesant sa aflam cate ceva despre acest salmonid .A prins cineva ,se prinde la noi in tara,se inmulteste la noi,etc?
Se gaseste si in rauri?

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Despre ce struto-camila vorbesti tu? Bibanul salmonid? Laughing

fotografia de la sectiunea "pesti", este facuta de mine unui coregon din multi altii pe care i-am fotografiat, prinsi la pitesti, in lacul budeasa, la musca. pescarul pe nume nae marculescu, folosea metoda buldo, chiar la deversarea budesei in lacul bascov. copilul unor prieteni care-l insotea la pescuit, a cerut lanseta si a intepat acest peste. nae a adus pestele la mal si am primit un telefon, sa vin sa pozez cel mai mare clean prins la musca de oblete facuta de mine vreodata. zis si facut, am mers cu un amic fotograf, si am vazut primul coregon. se intampla cam acum 12 ani. de atunci diversi pescari prind intamplator, si nu numai in bascov, ci si in lacurile din aval si amonte, golesti, pitesti, valcele.
am cautat sa aflu mai multe si intreband, am gasit sa fac poze la niste coregoni de 20-25 cm pescuiti la plasa in lacul valcele. deci si in acest lac sunt. in budeasa, am avut okazia sa fac fotografii la plase cu multi coregoni, plase pe care amicii mei le-au agatzat pescuind la stiuca iarna. in plase erau 2-3 carasi, 1-2 marlite, ceva bibani, si multi coregoni. am tras concluzia ca este cel mai frecvent peste in acest lac.
pescuiam cu gh dinuta, celebru in revistele cu capturi de stiuca pe budeasa (cca 16 kg!) si intr-un ianuarie dezghetat pe budeasa din barca, in jurul pranzului observam foarte multe sarituri. pesti in jur de 800 gr-1 kg, foarte argintii, dar numai la distanta de barca. ajungem la concluzia ca nu este clean, care a fost cam disparut din budeasa in urma inmultirii stiucii de acum cativa ani. apoi aud de atunci alte si alte relatari de primavara, toamna si chiar vara cu pesti foarte argintii care sar dar care sunt arar de argintii precum obletii, si mari. m-am tot interesat la copiii tiganilor care stiu ca mai ajuta plasarii, pe budeasa am inteles ca s-au prins in jur de 7-8 kg bucata. asemanator am relatari si pe valcele.
am stat si ne-am intrebat ce se intampla, si de ce un peste care trebuia sa traiasca in vidraru, este in cantitate atat de mare in zona de deal. pestele a fost introdus icu multi ani in urma in vidraru. si de la localnici stiu ca se braconeaza primavara la rama in acest lac. ma gandesc ca a coborat prin aceasta salba de baraje si a ajuns in valcele, budeasa si bascov si chiar in golesti. dar de ce sunt atat de multi, fiindca mi se par mai multi decat in vidraru. si mai mari. pentru simplul motv ca aici se inmultesc si o duc bine. au o perioada de inmultire in care ceilalti pesti sunt destul de inactivi, si au conditii de temperatura s si adancime, luminozitate si chimism, poate si curent.
pescarii nu au reusit sa le gaseasca o metoda cu care sa-i captureze. dar in lumea asta sunt cateva metode de pescuire a coregonilor. cea mai intalnita este la muste gen chironomide, pe verticala, cu snur sink sau cu betisor tirolez. se prind mai ales primavara. am citit la francezi mai multe articole.
primele muste le-am vazut speciale pentru coregon in catalogul cormoran din primii ani de dupa revolutie. apoi am gasit multe referinte in revistele frantuzesti de pescuit. pestele prefera larve de chironomide, gen libelulele cu care pescuim noi iarna la copca, larve de tantar in diverse stadii. in plus, se hraneste foarte bine cu zooplancton, asa-zisii pureci de palta, dafnii si ciclopi, cat si cu gandacul saritor, mult cunoscutul waterboatman, din pescuitul pastravului pe lac in alte tari. are gura mica si nu ataca insecte mari, desi am vazut la canadieni ca il pescuiesc cu oscilante mari la trena. dar canada este total alta poveste.
ca sa ne rezumam la romania, au fost cateva articole in trecut pe tema microvoblerelor cozma, cele de 1,8 cm, cu care cozma pescuia in lacul somes intermediar si tarnita, coregoni in jur de 500 gr si peste kilogram. daca nu ma insel, iliuta goian facuse unul sau mai multe articole, in urma unor pescuituri cu acest bricoleor de voblere romanesti. gura cu buze fragile nu permitea driluri lungi si echipamentul folosit conta foarte mult, altfel pestele scapa foarte usor din carlig.
tot la cluj, la o finala de musca, dupa prima mansa pe lacul gilau, domnul cota galaftion din gurghiu aduce la mal un ditai coregonul de cca 3 kg, pozat de cei care erau de fata. pescuia si a vazut ceva ca se zbate pe suprafata apei, s-a apropiat si a gasit un coregon de toata frumusetea, lovit probabil de vreo turbina, lacul gilau fiind imediat aval de somesul intermediar. la scurt timp, lacul intermediar dintre tarnita si gilau a fost golit total si povestea clujeana cu coregoni a luat sfarsit.
si mai de curand, cand s-a desfasurat cupa celor trei lacuri atat la spinning cat si la musca pe lacul tarnita, mai precit in anul 2007, cei care se antrenau la spinning au batut tot lacul in antrenamente cu sonarele si au gasit pesti mari undeva la mare adancime, zic ei, la cca 40 m, unde au si reusit capturarea a 2 sau 3 coregoni, dupa cum ne-a povestit la masa bogdan vasilescu, presedintele nostru pe partea de muscarit. n-au divulgat locul si nici nu au facut fotograii, cert este ca au pescuit cu ceva echipament de spining.
cam astea sunt o parte din povestile care mi-au venit la foc automat despre coregonii romanesti, ramane sa le completati si voi cu alte date si mai ales cu capturi, care cred eu ca nu vor apare prea tarziu dupa acest post.
o sa revin cu foto cu coregonii pozati de mine.

Ultima modificare efectuata de catre salmo la Vin Feb 05, 2010 9:56 am, modificat de 1 data in total

Multumesc

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:
Raspunde la subiect Pagina 1 din 1
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

© 2006 Florin Ghimisliu